Skillnad på lön och lön

Vi har tidigareskrivit om hur lönerna ökar stort för svenskar Vd:ar. Och vi nämnde de fem vd-toppar Sverige har samt vad de tjänade varpå vi hänvisade till en granskning av Dagens Nyheter om hur deras inkomster konstant ökar. Så här skrev vi:

När det kommer till Jan som är vd på Autoliv och som nu toppar listan har hans lön med hans bonusar ökat sedan föregående år med 21,5 miljoner kronor. När det kommer till att lyckas knipa en plats på topp 20 listan så har även den listan höjts. Från att det förut räckte med 10,6 miljoner så krävdes det 12,7 miljoner. Bara det säger en hel del. Men, när det kommer till att löneförhandla och arbetsrätt för den vanliga arbetaren så finns det mycket att säga till om.

Det är sorgligt att det ska vara en sådan skillnad på löner, och frågan är hur dessa män (för ja, det var endast män på listan) egentligen sover om nätterna med tanke på den stora löneskillnaden.

företagskvinna möte affärsmöte

Dessvärre är det för den ”vanliga” anställde att bara acceptera detta och göra det bästa möjliga av situationen. Nu kanske du undrar vad det är? Men det är ganska enkelt. Visa dig från din absolut bästa sida på arbetet, gör ditt jobb och lite till samt löneförhandla utan rädsla. Viktigt att komma ihåg när du löneförhandlar är att inte säga fel saker. Exempelvis bör du inte hota med att gå till ett annat jobb, berätta att du vet hur mycket mer dina kollegor tjänar, gnälla över personliga problem eller begära allt för mycket pengar. Sådana saker kan snarare sluta att du får mindre lönehöjning än den du förtjänar.