Så fixar du ergonomin i ditt stående arbete

Att jobba stående går som en dans med rätt förutsättningar. Framför allt handlar det om att har rätt skor och en bra golvyta. Därefter bör du jobba med att ibland ändra arbetsställning och ta regelbundna pauser.

Det är på många sätt bättre för hälsan att ha ett stående jobb än ett sittande. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar och andra så kallade ”välfärdssjukdomar” minskar jämfört med ett sittande jobb. Däremot är det så att stående jobb riskerar att skada dina leder och leda till andra typer av skador, plus att det kan vara tröttande i längden. Med rätt förberedelser kan du förebygga skador och bibehålla energin genom hela arbetsdagen.

Mjuka upp golvytan med gummimatta

Sett till de materiella förutsättningarna finns det framför allt två grundläggande saker som är bra att införskaffa för dig som jobbar på stående fot. Först och främst behöver du ha bra stötdämpande skor. Dem kan du sen gärna komplettera med en gummimatta som förbättrar stötdämpningen ytterligare. Ett brett sortiment av gummimattor för arbetsbruk hittar du till exempel på www.witre.se/sv/wsw/gummimattor, de har bra priser och många storlekar att välja bland.

Byt arbetsställning regelbundet

Det är lätt att tänka att om du har ett stående jobb så innebär det att du rör på dig automatiskt. Beroende på vilken typ av stående jobb du har så kan det dock vara så att du är väl införstådd med att så verkligen inte behöver vara fallet. Vid enformiga stående jobb ska arbetsgivaren ge arbetstagaren tillräckligt med tillfällen att röra på sig på ett sätt som skiljer sig från arbetet.

Rätt skor för stående arbete

När det gäller skor för stående arbete är det inte bara viktigt att de är stötdämpande. Det är minst lika viktigt att de ger ett bra stöd till hålfoten, om du känner dig trött i lederna efter en dags stående arbete och inte har hålfotsinlägg kan det vara ett bra tips att du skaffar det. Tänk också på att stå rätt, du ska stå raklång med ungefär lika mycket tyngd på båda benen och se till att arbetsytan har rätt höjd.