Lönerna ökar stort för svenska Vd:ar

Att lönerna är orättvist fördelade är det många som håller med om, och visst är det svårt att tillfredsställa alla. Då skulle alla vilja tjäna miljoner och ingen skulle med det jobba.

Vad är det för samhälle vi vill leva i när det kommer till att vd:arna höjer och höjer sina löner medan de vanliga arbetarna får kämpa med att försöka behålla jobben och vara tacksamma.

  • Jan Carlson – 46 miljoner
  • Hans-Holger Albrecht – 31,7 miljoner
  • Johan Malmquist – 29,6 miljoner
  • Anders Lönner 29,4 miljoner
  • Leif Östling – 24 miljoner.

Detta är topp fem på vd-toppen av svenskarna som tjänar mest. Och enligt DN:s granskning så fortsätter dessa inkomster bara att öka. När det kommer till Jan som är vd på Autoliv och som nu toppar listan har hans lön med hans bonusar ökat sedan föregående år med 21,5 miljoner kronor. När det kommer till att lyckas knipa en plats på topp 20 listan så har även den listan höjts. Från att det förut räckte med 10,6 miljoner så krävdes det 12,7 miljoner. Bara det säger en hel del. Men, när det kommer till att löneförhandla och arbetsrätt för den vanliga arbetaren så finns det mycket att säga till om.

Arbetsrätt och löner

140457-us-dollarsFör en företagare är det otroligt viktigt att hålla koll på arbetsrätt både för ens egen del, men även för att personalen ska känna stort förtroende för sin arbetsgivare. Det är även viktigt för en anställd att hålla koll på lagar och regler och vad det är som gäller, samt att noga läsa anställningskontrakt som skrivs otroligt noggrant. När det kommer till att löneförhandla så finns det många tips och knep att ta till. Ett kan vara att det kan vara bra att tänka på hur mycket ens chefer tjänar och bli sporrad av det. Det är även otroligt viktigt att kvinnor tar tag sig själva och börjar kräva högre löner då de är otroligt förtjänta av det. Tar man en manlig vd skulle denne begära i snitt 198 000 i månaden för en tjänst, medan en kvinna skulle begära 134 000 för exakt samma tjänst.