Arbetskläder som mode

Modet har alltid hämtat inspiration från flera olika håll. Att idrottsvärlden och det militära har varit viktiga inspirationskällor vet i stort sett alla, men det finns naturligtvis också andra ikoniska stilar. Den engelska överklassen, med sina gummistövlar, oljerockar och orange manchesterbyxor, är en sådan. Arbetskläder har också ofta haft en stor inverkan på hur modeintresserade klär sig, inte minst under de senaste 20 åren.

Jeansen var från början byxor för guldgrävare och andra grovarbetare, och det dröjde nästan 100 år innan de blev accepterade ens som vardagsplagg. Sedan dess har de dock alltid funnits med i modesammanhang, även om skärning, färg, tvätt och andra variationer har kommit och gått. Inte minst har det varierat en hel del vilket märke som gäller. Även snickarbyxor, av vilka man förstår redan på namnet att det från början är arbetskläder, har kommit och gått genom de senaste 60 årens modehistoria.

Carhartt – det bästa exemplet

När man talar om arbetskläder inom de senaste 20 årens mode är det framför allt ett märke det handlar om: det anrika amerikanska Carhartt. Märket grundades i Dearborn, en förort till industristaden Detroit, 1889, och försåg länge arbetarna i stadens bilfabriker med jackor, skjortor och byxor i kraftigt bomullstyg. Märket var även populärt bland cowboys, vägarbetare och många andra yrkesgrupper som sökte slitstarka kläder. Tids nog blev det populärt även bland hiphoppare och skateboardåkare, två subkulturer vars inflytande på de senaste 30 årens mode knappt går att överskatta.

Idag är Carhartt närmast en institution i modesammanhang. Man samarbetar med namnkunniga designers som Adam Kimmel, samtidigt som det fortfarande går att köpa kläderna i en del järnaffärer. Inte minst har Carhartt fått många efterföljare. Det rör sig dels om arbetsmärken som tar steget in på modearenan, och dels om helt nya märken, med tydlig inspiration från äldre tiders arbetskläder. Inte minst har det blivit populärt med kläder som liknar dem som franska arbetare bar under mellankrigstiden. Le Laborerur och Arpenteur är två av flera märken i denna kategori.